Δευτέρα 27 Αυγούστου 2007

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΝΝΙΟΥ


ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΙΓΙΑΝΝΙΟΥ

 Απο το πανηγύρι στοv Αϊγιάννη
AI GIUANNHS.jpg
Στις 28 και 29 του Αυγούστου, την παραμονή και ανήμερα του Αϊγιαννιού, στην μνήμη της αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, όλοι οι Σμοκοβίτες τιμούν με παραδοσιακό πανηγύρι την μνήμη του αγίου. Την παραμονή το απόγευμα γίνεται η μεταφορά των εικόνων από το χωριό στο εξωκλήσι του αι Γιάννη με τα πόδια. Μπροστά ο παπάς και οι ψαλτάδες και πίσω όλο το χωριό ακολουθεί. Εκεί θα βρεθούμε φίλοι, γνωστοί, συγγενείς Θα θυμηθούμε κάτι από τα παλιά .το πανηγύρι που γινότανε στον ίδιο χώρο όλο το βραδύ τους οργανοπαίκτες να παίζουν και όλο το χωριό να συμμετέχει στον χορό. Με τα χρόνια όμως όλα αυτά αλλάξανε και το πανηγύρι μεταφέρθηκε στο
χωριό. Το μόνο που έμεινε πίσω μερικά τσιμεντένια παγκάκια, τα μεγάλα πουρνάρια οι κουπάνες με το νερό και μια εικόνα προσωπικά σε μένα τον Αείμνηστο Μμπαμπαγιάννη Λέρα και μια λάμπα ασετιλίνη να φωτίζει αν θυμάμαι καλά ένα χώρο που πουλούσε την πραγμάτια του. Για πολλά χρονιά το πανηγύρι που Σμοκόβου ήτανε το καλύτερο στην περιοχή και για αυτό μαζευόντουσαν και από τα άλλα χωριά. Για φανταστείτε τρεις και τέσσερες ορχήστρες στην πλατεία του χωριού η καθεμιά και σε ένα μαγαζί και το γλέντι μέχρι το πρωί. Άσε για αν χορέψεις έπρεπε να πάρεις νούμερο και να περιμένεις την σειρά σου Ψητά, κρασιά, χορός μεθύσια Τα χιλιάρικα αν πέφτουν στους οργανοπαίχτες Αλήθεια που είναι εκείνα τα χρόνια; Ευτυχώς στις μέρες μας κάποιοι ακόμα ρομαντικοί και από αυτούς το χωριό μας έχει αρκετούς οργανώνουν ανήμερα στον Αιγιάννη μαγείρεμα φασουλάδας μιας και είναι νηστεία τρώει όλο το χωριό μαζί και οποίους βρεθεί σε αυτό Την δεύτερη μέρα πάντα το πανηγύρι έχανε κάτι από την πρώτη, όμως το γλέντι κράταγε και πάλι με νηστίσιμα κανένα καλαμαράκι και ότι άλλο. Για όλους εμάς που δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να είμαστε σε αυτό η σκέψη είναι μαζί τους και ευχόμαστε σε όλους τους συγχωριανούς να περνάνε καλά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμός απόφασης: 25552/2010 Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Προσβολή προσωπικότητας μέσω του διαδικτύου σε ιστολόγιο (blog). Ανάρτηση υβριστικών και αναληθών σχολίων κατά της προσωπικότητας κάποιου προσώπου σε ιστολόγιο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί αδικοπραξιών και προσβολής της προσωπικότητας του ΑΚ και όχι οι διατάξεις περί ευθύνης του τύπου.