Κυριακή 15 Απριλίου 2012

Τρίτη 17η Απριλίου 2012 κδήλωση προς τιμήν του Λοχαγού Κων/νου Ισχομάχου.


Την Τρίτη 17η Απριλίου 2012 και ώρα 10.00 στην Τ.Κ. Λουτρού θα πραγματοποιηθείεκδήλωση προς τιμήν του Λοχαγού Κων/νου Ισχομάχου.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων. Η εκφώνηση του πανηγυρικού για το ιστορικό της Θεσσαλικής Επαναστάσεως 1878 θα γίνει από τον Δρ. Αντώνη Α. Αντωνίου, Προϊστάμενο Γ.Α.Κ.
Στην εκδήλωση έχουν καλεστεί οι βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι της κοινωνικής, πολιτικής και θρησκευτικής ζωής του τόπου.


Μέρες σαν και αυτές πριν 133 χρόνια στη γη της Θεσσαλίας προσπαθούσαν να δημιουργηθούν κινήματα για την απελευθέρωση της. Ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος του 1877 ενθάρρυνε την κήρυξη επαναστάσεων στις υπόδουλες επαρχίες της Ελλάδας. Έτσι ξεκίνησε η επανάσταση του 1878 στη Θεσσαλία.
Αρχές του 1878 ο Δ. Τερτίπης Επιλοχίας του ελληνικού στρατού και ο Γ.Λάιος Λοχίας με τους στρατιώτες τους ξεκίνησαν από τη Λαμία για τη Θεσσαλία. Μαζί τους βρέθηκαν πολλοί εθελοντές που με αποφασιστικότητα και θέληση τάχθηκαν στο πλευρό τους για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Ενωμένοι όλοι με το Λοχαγό Κων/νο Ισχόμαχο που ανέλαβε γενικός αρχηγός της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878. Στις 21 Μαρτίου 1878 έγινε η μεγάλη μάχη της Ματαράγκας. Στο πεδίο της μάχης πέφτουν άξιοι άνδρες, ανάμεσα τους ο ανδρείος  Γ.Λάϊος. Τη νύχτα οι Ελληνικές δυνάμεις διανυκτερεύουν στους  Σοφάδες, ο δε Ισχόμαχος στο Λουτρό. Χάρη στην επιτελική οργάνωση του Λοχαγού Ισχόμαχου εδραιώθηκε η επανάσταση στο Θεσσαλικό κάμπο.
Στις 10 Απριλίου 1878 οι Άγγλοι πρόξενοι προτείνουν ανακωχή. Στις 19 Απριλίου 1878 οι ίδιοι πρόξενοι ήρθαν στην Καρδίτσα και μετά στο Λουτρό όπου ήταν ο γενικός αρχηγός Κ.Ισχόμαχος και άλλοι πολέμαρχοι και ήρθαν σε συνάντηση μαζί τους. Συμφωνήθηκε ανακωχή με την υπόσχεση όμως ότι θα ληφθούν υπόψη οι αγώνες τους για απελευθέρωση της Θεσσαλίας .
Έπειτα απ’ όλα αυτά το 1881 υπεγράφη η συνθήκη με την οποία η Θεσσαλία πλην της Ελασσόνας ελευθερώνεται, καθώς και η Άρτα της Ηπείρου. Έτσι αμείφθηκε επάξια η εισφορά του Λοχαγού Ισχόμαχου και των άλλων αγωνιστών στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμός απόφασης: 25552/2010 Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Προσβολή προσωπικότητας μέσω του διαδικτύου σε ιστολόγιο (blog). Ανάρτηση υβριστικών και αναληθών σχολίων κατά της προσωπικότητας κάποιου προσώπου σε ιστολόγιο. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις περί αδικοπραξιών και προσβολής της προσωπικότητας του ΑΚ και όχι οι διατάξεις περί ευθύνης του τύπου.